Nitroglycerine verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Neuroloog Bart van der Worp hoopt dat nitroglycerinepleisters direct na een beroerte helpen om hersenschade te beperken
Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 41.000 mensen een beroerte. Dit kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een stolsel dat een bloedvat afsluit en een hersenbloeding doordat een bloedvat knapt. Neuroloog Bart van der Worp: “Voor een herseninfarct is de prognose dankzij nieuwe behandelingen de afgelopen jaren sterk verbeterd. Als je binnen vier en een half uur een bloedverdunnend middel inspuit, kun je veel hersenschade voorkomen. Ook is het stolsel soms met een katheter via de lies te verwijderen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter de prognose.”
Ambulancepersoneel
Helaas bereikt slechts een klein deel van alle patiënten op tijd het ziekenhuis voor het bloedverdunnende middel en kan slechts bij 10 procent van de patiënten het stolsel verwijderd worden. “We zoeken naar een aanvullende behandeling”, zegt Bart. Een van de opties is een nitroglycerinepleister die door het ambulancepersoneel wordt aangebracht. We startten in april een trial: MR ASAP. Nitroglycerine werkt bloedvatverwijdend. Bart hoopt dat patiënten met een herseninfarct hierdoor in een betere conditie het ziekenhuis bereiken. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk. Dat is hopelijk gunstig bij een hersenbloeding.
Goedkoop en veilig
Eén middel bij twee verschillende oorzaken van een beroerte. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat vindt Bart ook. “In twee kleine Britse studies lijken de resultaten gunstig”, zegt hij. “Wij hopen dat in deze grotere studie te bevestigen.” Nitroglycerine is al meer dan 100 jaar bekend als medicijn. Bij een dreigend hartinfarct zet het de kransslagaders open. Van der Worp: “De stof wordt ook gebruikt in de mijnbouw, om rotsgesteente te laten ontploffen. Het gaat dan om kilo’s, in plaats van de milligrammen die in ons onderzoek worden gebruikt. In de kliniek is nitroglycerine goedkoop en veilig. Vaak is de schade na een beroerte heel invaliderend. We hopen dat de pleister de schade beperkt.”
Verder lezen?
Lees meer over beroerte op umcutrecht.nl